Mantelzorg

Ben ik mantelzorger?

Zorgt u langdurig, niet betaald, voor een naaste die hulpbehoevend is? Bijvoorbeeld een gehandicapt kind, een chronisch zieke buurvrouw of dementerende partner? Dan bent u mantelzorger!

Volgens de richtlijnen bent u mantelzorger als u 8 uur per week, gedurende een periode langer dan 3 maanden, vrijwillig en onbetaald, voor een naaste zorgt.

De zorg begint meestal klein: boodschappen doen, een ziekenhuisbezoek begeleiden, hulp bij dagelijkse activiteiten, persoonlijke verzorging. Er zijn veel mooie kanten aan het verzorgen en helpen van de zorgvrager, maar het kan ook zwaar zijn; zowel fysiek als geestelijk.
U vindt het geven van deze zorg vaak een vanzelfsprekendheid en voelt het zorgen als een morele plicht waar u niet zomaar mee kunt minderen of wilt stoppen. Mantelzorg kan zwaar en intensief zijn.

Is het zorgen voor de ander en zorgen voor mezelf nog in balans?

Naast de zorg die u verleent, komen er ook meer en meer regeltaken op u af. Als mantelzorger moet u veel ballen in de lucht houden. Uit cijfers blijkt dat 40% van de mantelzorgers zegt lichamelijk of emotioneel overbelast te zijn. Zorgen en verdriet kunnen uw leven dan gaan beïnvloeden. De balans tussen zorg voor de ander en zorg voor uzelf is zoek.

Herkent u zich hierin of wilt u voorkomen dat u overbelast raakt? Dan kan ik u bijstaan met alle regeltaken.

Klik op het kopje mantelzorgmakelaar om te kijken wat ik voor u kan betekenen.